Paviljoen Workshops Taal

 

9.30 – 10.15 De retorica van het feestlied -  Rinke Berkenbosch, Pauline Slot & Willem Koetsenruijter

Koetsenruijter etal‘Als mijn familie maar geen lied gaat zingen’. Het blijkt een van de grootste angsten van aanstaande bruiden. En toegegeven, vaak is het een krommetenen­verwekkende vertoning. Daar kun je over klagen, maar de auteurs van 'We moeten nog een lied' deden er wat aan. Zij schreven het eerste en tot nu toe enige handboek voor Nederlandse feestliederen. Een vermakelijk half uurtje over een loepzuiver Nederlands fenomeen. Meezingen is niet uitgesloten.

Rinke Berkenbosch, Pauline Slot & Willem Koetsen­ruijter studeerden alle drie Nederlands en zijn in het dagelijks leven tekstschrijver, romanschrijver en wetenschapper.

10.30 – 11.15 Taal als wapen in politiek Den Haag – Maarten van Leeuwen

Geert Wilders is al jaren een insider op het Binnenhof, maar toch weet hij het beeld op te roepen van een politieke buitenstaander. Dat legt hem geen windeieren. Hoe doet Wilders dit toch? Welke taalstrategieën zet hij in om deze politieke beeldvorming tot stand te brengen? Maarten van Leeuwen

Maarten van Leeuwen is aio-onderzoeker en docent aan de Universiteit Leiden (Opleiding Nederlands). Hij doet onderzoek naar taalgebruik in politieke toespraken. Daarbij richt hij zich niet zozeer op wat politici zeggen, maar op hoe ze dat doen.

11.30 – 12.15 Geef het Genrewiel een slinger en win – Pjotr van Lenteren

Pjotr van Lenteren Een vraag die bladenmakers vaak krijgen is: welk journalistieke genre, wanneer en waarom? Journalisten volgen hierin meestal hun buikgevoel maar nu is er een handig en overzichtelijk systeem om de juiste en meest creatieve keuze te maken: het Genrewiel. Pjotr is uw quizmaster en legt uit hoe het werkt. Neem maar wat onderwerpen mee, geef dat wiel een slinger en… win! 

Pjotr van Lenteren studeerde Nederlands in Leiden en ging daarna werken als bladenmaker bij Maters & Hermsen journalistiek. Tegenwoordig is hij daar adviseur en hoofd opleiding en ontwikkeling. Maar hij schrijft nog steeds in alle genres en dat blijft hij toch het mooiste onderdeel van zijn vak vinden.

13.00 – 13.45 Hoe haal ik de voorpagina? - Tom Lebrechthausen en Marina Hendrikse

Tom LebrechthausenJe wint journalisten niet voor je met een losse flodder. Een succesvolle mediabenadering heeft een kop en een staart. Welke doelstelling heb je voor ogen? Wie is je doelgroep? Ga je voor online of voor print? Wat is een social media newsroom? Wat zijn de voordelen van free en fixed publicity? En hoe zorg je ervoor dat de resultaten van je persbericht achteraf meetbaar zijn?Marina Hendrikse

Tom Lebrechthausen en Marina Hendrikse zijn beide mediastrategen bij Van Hulzen Public Relations. Cases uit de praktijk vormen de leidraad van hun interactieve sessie.

 

14.00 – 14.45 Literair debuteren – Paul Sebes

Hoe verbeter ik mijn manuscript en presentatie? Een lezing voor iedereen die een boek wil schrijven, en vooral voor iedereen die dat vervolgens graag uitgegeven wil zien. Ook vertelt Sebes openhartig en aanstekelijk over zijn eigen ervaringen in het boekenvak. Hoe leuk is het Boekenbal voor de achttiende keer? Welke uitgever doet het goed en welke niet? Hoe komt het dat er boeken verschijnen die ronduit slécht zijn?Paul Sebes

Paul Sebes is sinds 1998 mede-eigenaar van Sebes & Van Gelderen, hét literaire agentschap van Nederland. Hij bedenkt pr-campagnes voor boeken, bemiddelt bij commerciële opdrachten voor schrijvers als Rob Wijnberg, Joost Zwagerman en Arthur Japin en lanceert nieuw talent. Ook geeft hij schrijfworkshops en de cursus ‘Literair debuteren’.